10-06-09

Bessenjenever

Bekijk de afbeelding op ware grootte

Wat heb ik nodig:

 

1 kg Zwarte bessen of rode bessen

2 dl water

Suikersiroop en Jenever

 

Hoe doe ik dat:


De bessen met het water aan de kook brengen en ongeveer 10 minuten tegen de kook aanhouden (dus niet koken!). De bessenmassa laten afkoelen. De bessen in een zeef waarin een natgemaakte schone doek ligt zeven en lichtjes uitpersen. Het opgevangen sap afmeten. Per deciliter sap ½ deciliter suikersiroop en 1 deciliter jenever toevoegen. De drank goed doorroeren en in flessen schenken. Minstens 6 weken laten staan. Bessenjenever niet langer dan 6 maanden bewaren.

 

Suikersiroop:

 

Wat heb ik nodig:

 

1 kg witte kandij

41/2dl water

3 eetlepels citroensap

 

Hoe doe ik dat:

 

In een pan de kandij met het water op een middelmatig vuur aan de kook brengen. Zodra de massa kookt het citroensap toevoegen en alles op een laag pitje 10 minuten zachtjes laten koken. De suikersiroop van het vuur halen en laten afkoelen. Doe het voorzichtig want de siroop is heel heet, ongeveer 120°C.

U heeft nu een liter suikersiroop. Is het minder dan voegt u nog een scheutje kokend water toe, is het méér dan moet de vloeistof nog iets verder inkoken. De suikersiroop bewaart u in een schone fles.

 

Let op:
In sommige recepten verdient het de voorkeur suikersiroop, gemaakt van bruine kandij, te gebruiken. U vervangt dan in het basisrecept de witte door bruine kandij. De bereidingswijze blijft onveranderd.

10:50 Gepost door Linda in Recepten | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

14-03-09

Chocolade een lekkernij

 

De chocolade eieren bestaan nog niet zolang.

Het is pas laat in de achttiende eeuw, in Frankrijk, dat men er toe kwam verse eieren te ledigen en ze op te vullen met chocolade.

Later werden gietvormen gemaakt en er werden chocolade eieren in allerlei vormen en maten gemaakt.

 

Ook wij kunnen zelf chocolade eieren maken.

 

Wat heb je nodig:

- 1 ei

- 100 gram chocolade

- 1 beker

- naald en een eierdopje

 

Bereiding:

- Maak met de naald een opening in het ei

- Laat het ei leeglopen en spoel het voorzichtig uit

- Smelt de chocolade in een pan op een klein vuurtje

- Giet de gesmolten chocolade in de beker

- Is het ei vanbinnen droog, doe dan de chocolade erin

- Leg het ei op een koude plaats waar het hard kan worden

- Als het chocolade ei hard is, kan je het pellen en uw eerste chocolade eitje is geboren.

Smakelijk

16:21 Gepost door Linda in Recepten | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

06-01-09

Chocolademuffins

Chocolademuffins (voor 6 stuks)

 

Wat heb je nodig:

90 gram zelfrijzende bloem

1 snuifje zout

1 eigeel

2 eiwitten

125 ml melk

40 gram gesmolten boter

2 grote soeplepels cacao

25 gram bruine suiker

 

Bereiding:

Meng in een kom, bloem, eigeel, zout en de suiker.

Voeg de gesmolten boter en de melk toe en meng alles tot een glad deeg.

Voeg de cacao toe, klop de eiwitten stijf en meng ze voorzichtig onder het deeg.

 

Bakken:

Verdeel het deeg in een ingevette muffinvorm of in kleine papieren cakevormpjes, ongeveer voor 2/3 vol, en laat ze bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden gedurende 20 minuten.

Haal de muffins uit de oven, laat ze enkele minuutjes staan, haal ze uit de vorm en laat ze verder afkoelen.

 

Recept van Els en Jantje

08:15 Gepost door Linda in Recepten | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

19-11-08

Speculaaskoekjes

speculaas 008 

Wat heb je nodig:

150 gram boter
125 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel zout
10 gram speculaaskruiden
200 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel melk
50 gram geschaafde amandelen

Bereiding:
De boter met de suiker en het zout romig roeren. Daarna de eetlepel melk er door doen. Het zelfrijzend bakmeel vermengen met de speculaaskruiden. Boven een kom zeven en eerst roeren. Later pas gaan kneden samen met het eerste mengsel.
Nu het deeg minstens 1 uur laten rusten (beter is het nog om het een dag te laten staan). Daarna het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot een lap van ca. 1 cm dik. Hieruit met behulp van vormpjes of gewoon met een mesje koekjes uitsteken.
Een bakblik beboteren en de koekjes erop leggen, dik bestrooid (en een klein beetje ingedrukt) met de geschaafde amandelen. De oven voorverwarmen en daarna het bakblik op de middelste richel van de oven schuiven. Ovenstand: 210°C of gasstand 4½. De baktijd is ongeveer 20 minuten (in de gaten houden).
Als de koekjes gaar zijn, ze met een pannenkoekmes van de bakplaat nemen en voorzichtig laten afkoelen.


speculaas 003

Je kunt deze koekjes ook op de traditionele manier bakken op een speculaasplank. Hiervoor de plank eerst bestuiven met rijstebloem (of insmeren met boter), daarna het speculaasdeeg stevig in de figuren drukken en het overtollige deeg wegsnijden met een horizontaal over de plank bewogen scherp mes. Daarna met een klap de plank keren op het aanrecht (of loskloppen) en de koekjes overbrengen op het bakblik. Daarna bestrooien met gesnipperde amandelen en bakken.

07:15 Gepost door Linda in Recepten | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

07-10-08

Pompoencake

                   

45

Wat hebt u nodig voor 6 Personen:

- 150 gram pompoen (geschild, in blokjes)
- 3 eieren
- 150 gram suiker
- 200 gram tarwebloem
- 1 snufje zout
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- wat boter en paneermeel
- 3/4 dl olijfolie
- 60 gram rozijnen

De bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm (24cm) in met wat boter en bestrooi met wat paneermeel. Kook de blokjes pompoen 10 minuutjes in wat water, giet ze af in een zeef, laat ze goed uitlekken en afkoelen. Klop de eieren en de suiker tot de suiker is opgelost. Voeg de blokjes pompoen toe en roer door elkaar. Zeef de bloem met het bakpoeder, de kaneel en de nootmuskaat en meng dit door de eiercreme. Roer er de olie en de rozijnen door. Schep het beslag in de bakvorm en bak gedurende 50 minuten onderin de oven (175 graden).

10:01 Gepost door Linda in Recepten | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

15-07-08

Leprechauncake

Wat heb je nodig:

13 ronde beschuiten, 5 eieren, 75 gr. Suiker, 100 gr. Boter, ¾ lit. zelfgemaakte appelmoes, 100 gr. Rozijnen en poedersuiker.

 

Bereidingwijze:

Breek 11 beschuiten fijn.

Roer de eierdooiers met de suiker, zachte boter, rozijnen en de appelmoes door de beschuiten.

Klop de eiwitten stijf en roer voorzichtig door het mengsel.

Beboter een zeer goed sluitende springvorm van 20-22 cm, de bodem en de zijkanten, en bestrooi die met de verkruimelde resterende beschuiten.

Doe het mengsel in de vorm en bak de cake in een vrij warme oven ongeveer 1 uur op 200 graden.

Laat de cake afkoelen  dan pas mag men de cake uit de vorm nemen.

Bestrooi met meelsuiker of bloemsuiker.

Smakelijk.

08:30 Gepost door Linda in Recepten | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

27-04-08

Irish Mist Cream

 

Irish Mist Cream, een zacht en romig nagerecht.
De voorbereidingstijd is 30 minuten  en 1 1/2 laten staan, de kooktijd is 10 minuten en het is een gerecht voor 6-8 personen.
De ingrediënten zijn:
5,5 dl. melk
4 eieren, eiwit en eigeel gescheiden
4 el. poedersuiker
6 tl. gelatinepoeder
3 el. kokend water
4 el. Irish Mist (likeur)
5 el. slagroom
extra slaroom
gehakte noten of chocolade

Melk aan de kook brengen en met een garde door de geklutste dooiers dan 2 el. poedersuiker bijvoegen en roeren.
Terug in de pan doen en 7 minuten op laag vuur verhitten, en beslist niet laten koken.
Gelatine oplossen in kokend water en door het hete melkmengsel roeren.
Irish Mist likeur toevoegen en ca. 40 minuten in de koelkast stijf laten worden.
Eiwit stijf kloppen en de resterende poedersuiker er doorheen mengen.
Voeg dit mengsel samen met de 5 el. geklopte slagroom toe aan het melkmengsel
Over 6-8 glazen dessertschaaltjes verdelen en in de koelkast stijf laten worden.
Daarna met slagroom, nootjes of chocolade garneren.

21:10 Gepost door Linda in Recepten | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

09-03-08

Paaskoekjes

                   Paaskoekjes.

Wat heb je nodig:

500 gram basterdsuiker

500 gram boter

    3 eieren

    5 eetlepels citroensap

500 gram bloem (tarwebloem)

 

Hoe moet je het klaarmaken:

Meng de suiker, boter, eieren en citroensap goed doorelkaar. Meng de bloem erdoor. Leg het deeg 1 uur in de koelkast. Het deeg kun je nu uitrollen tot een dunne plak. Je kunt hier nu leuke vormpjes uitsteken bijv: paashaasjes.

Bak de koekjes in een oven van ongeveer 190 graden. Als ze bruin zijn kun je ze eruit halen.

Even afkoelen, eet smakelijk.

Wil je een lekker recept voor een paasbrood. Zie dan onder categorieën recepten.

10:00 Gepost door Linda in Recepten | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

05-02-08

Een taart voor valentijn

                   

Aardbeien roomhart

 

Wat heb je nodig: voor het beslag

4 eieren

100 gr. Suiker

120 gr bloem

2 afgestreken theelepels backin

 

Voor de vulling heb je nodig:

500 ml slagroom

200 gr aardbeienjam

2 zakjes dr.oetker klop-fix

 

voor de decoratie heb je nodig:

250 gr aardbeien

amandelschaafjes

1 zakje taartina

 

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de springvorm in met boter, Meng backin door de bloem, zeef het. Neem een gote pan en giet hierin warm water. Plaats een schaal in het warme water (au bain marie) en breek hierin de eieren. Klop met een mixer met garde de eieren met de suiker tot een schuimige massa. Spatel voorzichtig de gezeefde bloem met een spatel handmatig door de luchtige eieren (niet mixen). Giet het beslag in de springvorm en bak dit in 30 minuten gaar en goudbruin. De taart is gaar wanneer (na zacht indrukken) de taart terug veert. Verwijder na het bakken de springvorm en laat de taart op een rooster goed afkoelen. Rooster in een koekenpan (zonder boter of olie) het amandelschaafsel goudbruin. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd de taart 2 keer horizontaal doormidden. Klop de slagroom met de klop fix bijna stijf. Roer de aardbeienjam tot deze glad is en meng deze handmatig door de ongezoete slagroom. Bestrijk het onderste deel (op het snijvlak) van de taart met tweederde van de slagroomvulling. Leg de bovenste helft met het snijvlak naar beneden erbovenop. Bestrijk de zijkant en de bovenkant van de taart met de resterende slagroomvulling. Druk het amandelschaafsel tegen de zijkant van de taart. Snijd de aardbeien in plakjes en leg ze dakpansgewijs in de vorm van een hart op de taart. Bereid de taartina volgens de bereidingswijze op de verpakking. Bestrijk het aardbeienhart voorzichtig met de gelei. Plaats de taart voor gebruik in de koelkast.

10:15 Gepost door Linda in Recepten | Permalink | Commentaren (7) | Tags: recept van marijke geurts |  Facebook |

25-10-07

Halloween toetje

                            

Neem een sinaasappel en snij daar een ruime kap van af. Hol de sinaasappel en de kap uit. Snij uit de schil een paar figuren, net als bij een lampion. Vul de schil met chocolade-ijs. Maak in de kap een gat. Doe de kap weer op de sinaasappel en steek een kaneelstok door de kap. Zet deze voor een uur of drie terug in de vriezer.

mmh lekker smakelijk.

07:28 Gepost door Linda in Recepten | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

04-04-07

Paasbrood




 

Benodigdheden:

750 gr. meel

4+1 eieren

4 gekookte en geverfde eieren

2 zakjes vanille

1 kop suiker

   1/3 kop melk

1 kop boter


 


De melk verwarmen, 4 eieren loskloppen en de boter smelten. Het meel in een kom doen en de gesmolten boter, de eieren, vanille, suiker en melk erbij doen. Alles goed doorroeren tot een zacht deeg. Met de hand ongeveer 1 cm. dikke stengels vormen en van de stengels langwerpige broodjes draaien. In elk gedraaid broodje een ei drukken. De broodjes op een ingevette bakplaat leggen, bestrijken met een losgeklopt ei, en 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven.

20-03-07

Irish Stew

Dit traditioneel gerecht, de beroemde stoofpot, verkrijgbaar in iedere eetgelegenheid -van eetzaaltje, via pubs, naar de restaurants, smaakt ieder ogenblik van de dag. Bij de eerste vork of lepel komt de dampende geur je tegemoet; je proeft de wilde natuur, het groen, (natuurlijk) de schapen, de kruiden, de...; inderdaad je proeft Ierland!

Voor 4 personen:                                      

Benodigheden:

1 kg lamskarbonades

4 plakken bacon

   boter

1 kg aardappelen in dikke schijven gesneden

3 wortels in schijfjes

3 middelgrote uien, fijngesneden. Peper, zout, thijm, peterselie

5 dl bouillon (of Guinness) of helft boullon- helft Guinness.

Bereiding:

-haal de vetranden van de karbonades en snijd de bacon in reepjes van twee cm.

-de bacon knapperig en bruin bakken in de boter, uit de pan halen.
-de karbonades aan beide kanten bruin bakken en uit de pan halen.

-de helft van de aardappelen, wortels en uien in een pan (met zware bodem) leggen en met peper kruiden, de helft van de bacon toevoegen.

-leg de karbonades daar bovenop en bedek ze met de resterende aardappelen, wortels, uien en bacon.

-voeg de bouillon (of de Guinness, of half/half) en de tijm toe.

-afdekken en aan de kook brengen.

-op een laag vuur ongeveer 1 uur laten sudderen, tot het vlees gaar is.

-garneren met peterselie.

De stew wordt normaal opgediend in een diep bord, of een éénmansschotel, eventueel nog met brood en echte boter. Bij het bestek hoort een lepel, om alles te kunnen uitlepelen. Opdienen met een koele Guinness, of Kilkenny, of Smithwicks, als het maar lekker koel Iers bier is, en liefst een 'pint'.    

 

15:48 Gepost door Linda in Recepten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smakelijk |  Facebook |