18-02-10

Rolando Toro Araneda is er niet meer...

Beste Linda

Gisterenavond, 16 februari 2010, is Rolando (geboren 19/04/1924) overleden aan een hartstilstand.
Als creator van Biodanza gaf Rolando Toro Araneda wekelijks nog opleidingen, voordrachten, reisde tussen Zuid-Amerika en Europa en danste.

Meerdere malen vertelde Rolando dat hij was voorbereid om terug te keren naar de sterren. Hij beleefde elke dag met de vreugde, levenslust en stralende ogen van een kind. De intensiteit waarmee hij leefde, zal me blijven inspireren om NU te leven en zijn levenswerk samen met de vele andere collega's verder te zetten.

Hij wou de hele wereld laten dansen op een liefdevolle en affectieve manier met respect voor alle leven, zonder discriminatie en met een plaats voor iedereen en alles wat bestaat. Op youtube vind je een filmpje met foto's en zijn gedicht 'De extase van de wedergeboorte' dat hij zelf voordraagt. De vertaling van het gedicht vind je onderaan. http://www.youtube.com/user/vribeiro100#p/a/u/0/ZCvyJuet60g

Zijn kinderen, kleinkinderen en familie zend ik veel liefde, licht en kracht bij het afscheid van deze prachtige man.
Rolando wens ik een goede reis en ik weet dat hij met ons blijft dansen tussen de sterren.
Vervuld van liefde en dankbaarheid gedenk ik Rolando graag dansend samen met jullie tijdens een volgende vivencia .

Hartegroet
Rina

De Extase van de Wedergeboorte

Uit het niets zullen we onze energie moeten halen
uit de nacht moeten we de zon in gang zetten

uit de leegte zal telkens vernieuwd
jouw tedere blik komen
het lied van de aarde in stille vruchten
aan de schitterende horizon
zal de zomer zijn stierenkop heffen

als de dood ons terugbrengt tot stof
dan nog kunnen we een zonnebloem van stuifmeel en bijen omhoog houden

vanaf de afgrond die de geliefden scheidt
kunnen wij toch terugkeren
tot de bezegeling van een omhelzing
onder de luister van de wereld

In vodden, vervolgd
zonder brood
op vreemde bodem
zullen we in triomf dansen
in de longen van de sterren
van een miljoen lichtjaren

Uit: Extasis del Renacido - Poemas
Vertaling: Marjolein van der Kruyff en Alexander Lagaaij

00:02 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

25-06-09

Steun...

Een vereniging "steunen" betekent dat u haar opvattingen en filosofie deelt, dat u haar actie steunt.

Onze vereniging wordt niet gesubsidieerd. Ze bestaat uit een aantal vrijwilligers die zich voor de activiteiten inzetten naast hun andere dagelijkse bezigheden. Maar deze activiteiten vereisen dikwijls wel financiële middelen.

Voor onze steunende leden hebben we terug iets nieuws.

Dit beeld is geheel op authentieke wijze vervaardigd, dit door middel van speciale technieken en met zorg gekozen materialen.

Het beeldje die de naam draagt van Radella (Raadsman) is zorgvuldig en individueel vervaardigd door Linda Vandewynckele.

Van dit beeldje (50 cm hoog) wordt een genummerde serie van 20 exemplaren gemaakt.

Het beeldje is voorzien van een gesigneerd certificaat.

 

Men kan voor twee jaar steunend lid worden van onze vzw door dit beeldje aan te kopen voor 60 euro + verzendingskosten.

Op het rekeningnummer van de vzw De Ladder 776-5925733-03 met vermelding Radella.

 

Ook kan men het ter plaatse afhalen naar:

Tornooistraat 8

8800 Roeselare

051/24 17 67

0478/21 44 83

Radella

17:16 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-10-08

Bezoekers

Dit weekend met ‘Buren bij kunstenaars’ hebben we 302 bezoekers mogen ontvangen.

We zijn allemaal moe maar tevreden.

23:33 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

10-07-08

Gratis inkom op 13 juli

Zondag 13 juli in de namiddag zijn de kunstenaars aanwezig in het Nationaal tabaksmuseum, Koestraat 63, Wervik van 14.00 uur tot 18.00 uur. Inkom gratis.

16:55 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

28-02-08

"Eeuwenoude Venus mag niet in metro Londen"

Dat er nog steeds mensen zijn die 'moeite' hebben met vrouwelijk schoon ook al is dat zeer verantwoord -en overigens nogal gedateerd- blijkt uit een bericht in de kranten van 16 februari 2008:

"Eeuwenoude Venus mag niet in metro Londen".

                              

Het Londense openbaar vervoerbedrijf heeft geweigerd afbeeldingen van door een Lukas Cranach (1472-1553) geschilderde Venus op te hangen in de metrostations. Het affiche maakt reclame voor een tentoonstelling in de uiterst deftige Royal Academy. Dat is bijzonder in een tijd waarin de vrouwen die met de metro reizen - andere tijden, andere zeden - op zijn minst "luchtig" gekleed gaan....

We zijn tegenwoordig nogal wat gewend als het om naakt en bloot gaat. We kunnen zelfs zeggen : we worden tegenwoordig overstelpt met aantrekkelijk () vlees. Reclame's en video's tonen mooie, veelal schaars geklede vrouwen (én tegenwoordig ook mannen) in allerlei wilde poses en zijn te zien op elke hoek van de straat (en in de meto-stations).

Lukas Cranach was een schilder van de Renaissance. Een tijd waarin het vrouwelijk schoon getoond mocht worden, als het maar "klassiek "was. De Venussen van Kranach (hij heeft er meerdere geschilderd) vielen absoluut niet uit de toon tussen de kunstwerken die TOEN geproduceerd werden. Het Londense vervoersbedrijf is met het weren van deze 500 jaar oude Venus ietwat 'vreemd' bezig. Want het maakt heel wat reclamewerk onbruikbaar (in de Londense metro) .Maar ook publiciteit rondom het werk met schaars geklede dames en heren van zulke gerespecteerde kunstenaars als Michelangelo, Rafael, Rembrandt en ga zo maar door!

 

Er is geen mooier en efficiënter transportmiddel dan de metro. Treinen onder de grond brengen U door de hele stad. Stel U voor hoe modern men zich moet hebben gevoeld in , toen de eerste lijn in Parijs in 1891 geopend werd. Nadat Hector Guimard op het hoogtepunt van de Art Nouveau de opdracht kreeg om ingangen te verfraaien voor dit aller-modernste middel van vervoer kwam hij met prachtige ontwerpen die, naar de geest van de tijd, sierlijk en prachtzuchtig waren.

We zien bloemkelken met ranke vormen als schikkingen van bloemen en groen om de ingangen gedrapeerd. Geen vorm is recht. Alles ademt beweging. Overal de onrustige ‘organische‘ belijning van de Art-Nouveau. Hier en daar werd zelfs een naakte torso in de ingangspartijen verwerkt. Want naar de geest van die tijd mocht de belangstelling voor vrouwelijk schoon leiden tot “hoge kunst”. Daarmee werd de metro tegelijkertijd verheven tot een hoogtepunt van de scheppende mens en zijn Cultuur.

Maar er kwam veel protest en al snel liet de RATP – het vervoersbedrijf – die ingangen sluiten en herinrichten. Veel mensen waren niet gediend van wat zij als ‘bloot’ benoemden in plaats van klassiek naakt.

Dat verschil van interpretatie was vaker aan de orde. Bijvoorbeeld bij het beroemde beeldhouwwerk de 4 uithoeken van de Wereld van de beeldhouwer Carpeaux, dat voor de Opera Garnier – ook in Parijs- te vinden is. Men vond het een grof schandaal dat hier een wulpse blote vrouw in het geheel meedanste…,want men vond absoluut niet dat dit een ‘klassieke’ naakte antieke nimf voorstelde. Men was niet gediend van het tentoonstellen van wellustig en véél te goed bedeeld voluptueus vrouwenvlees – dat er ook nog eens realistisch uitzag -op openbare plaatsen. Daar kwam het op neer.

Zoals gezegd: De RATP in Parijs koos eieren voor zijn geld en liet de meest aanstootgevende metro-ingangen al snel vervangen. Ze hebben daarna nooit meer opdracht durven geven aan kunstenaars, maar kozen voor ‘neutraal’ vormgegeven ingangsportalen.
De kritieken waren dan ook niet mals: met had het over “de on-kunst van het non-talent Guimard….”,”…die met niets dan frivoliteiten denkt zijn laag – bij -de –grondse niveau te kunnen opdringen aan het Onschuldige Publiek”. Zijn voor de ingangen van de metro gebruikte plantaardige vormen noemde men ‘vegetatieve monsters’ waarmee Guimard “…zijn Schepper beledigt door op die manier om te gaan met zijn door Hem aan iedere mens geschonken ‘talenten’”.

Andere tijden, andere zeden. De RATP wilde weer wat en heeft alweer wat jaren geleden enkele moderne kunstenaars verzocht een aantal metro-ingangen te voorzien van “eigentijdse” aanzichten. Eén van de meest bijzondere vindt U op de Place Colette: Jean-Michel Onthoniel’s Paviljoen der Slaapwandelaars uit 2000. Een festijn van kleur en zilver, maar ook van weggestopte stiekeme erotische vormen. Buiten de prachtig en warm gekleurde glazen ringen en pronte bollen zijn hier en daar dildootjes van glas en nog wat andere pikante details te vinden. De RATP heeft ze over het hoofd gezien of, bang voor nieuwe schandalen zoals die 100 jaar eerder ontstonden, gedaan of men ze niet zag…

U kunt deze bijzondere metro-ingang makkelijk vinden: U komt vermoedelijk wel in de buurt van de glazen Piramide van het Louvre. Loop vandaar door één van de dichtst bij zijnde poortjes naar Rue Rivoli. Steek die over en houdt links aan. Vóór het Palais Royal (Koninklijk Paleis) is een klein pleintje – Place Colette - te vinden en daaraan ligt het Paviljoen der Slaapwandelaars...

 

En nog dit: na een paar dagen kwam de Londense vervoersautoriteit op zijn besluit terug. Het schilderij mag toch in de metro hangen!

22-01-08

Schilderen

Voor het maken van een schilderij moet je uit veel verschillende materialen kiezen, en daar vertel ik je iets meer over.

 

Verfsoorten

 

Over het algemeen heb je in de schilderkunst 4 verschillende soorten verven die worden gebruikt;

-         Acrylverf.

-         Olieverf.

-         Aquarelverf.

-         Plakkaatverf (ook wel Gouache genoemd).

Een vijfde soort verf die ook wel gebruikt wordt is ei-tempera, maar die is voor een heel speciale verftechniek. 

Iedere verf heeft zijn eigen karakter en gebruiksaanwijzing, en afhankelijk van de verf kies je ook de andere materialen voor je schilderij.

Hieronder even een korte uitleg over iedere verfsoort.

 

Acrylverf

 

Zoals de naam al verklapt is deze verf gemaakt op basis van acryl, een soort van plastic. Dit betekent dat je deze verf alleen maar kunt verdunnen en verwijderen met terpentine of een speciaal voor acrylverf ontwikkeld schoonmaakmiddel.

De acrylhars in deze verf zorgt er voor dat er een mooi laagje over de verf heen komt en dat de verf vaak ook wat dikker is.

De kleur in verf wordt gemaakt door kleine deeltjes die je pigmenten noemt; in deze verf worden die goed bij elkaar gehouden door de acrylhars waardoor de kleur door lichtval of veroudering er nog steeds goed uit ziet. Dat noem je lichtechtheid

Tegenwoordig worden er ook al acrylverven gemaakt die op waterbasis zijn; die kun je dus met water verdunnen en verwijderen. De kleuren hiervan zijn alleen niet altijd even mooi en helder als die van de echte acrylverven.

Acrylverf is te verkrijgen in tubes en potten.

 

Olieverf

 

Ook deze naam verklapt al wat de basis is van deze verf; olie. Vaak als een olieverftube open maakt, zie je bovenop de verf een laagje olie drijven. Wat vies, zul je denken. Maar eigenlijk is dat heel handig, want de olie maakt een laagje waardoor de verf niet uit kan drogen en waardoor je de verf heel lang kunt bewaren.

Als je wel eens olie aan je handen hebt gehad, dan wee je dat het heel vettig is. (net als boter) Dat is olieverf dus ook; waardoor het heerlijk weg strijkt op je schildersdoek.

Ook voor olieverf moet je terpentine of een speciaal olieverf schoonmaakmiddel gebruiken. Zou je namelijk water gebruiken, dan gebeurt er niets, want het water loopt zo langs de olie heen, en de olie maakt dus als het ware een heel vies laagje om je handen, je penseel, enzovoort.

De olie in deze verf houdt de pigmenten goed bij elkaar, waardoor ook deze verf een mooie kleur - en lichtechtheid heeft.

Het leuke van olieverf is dat ze het heel vroeger ook al gebruikten; Vincent van Gogh is bij voorbeeld een heel beroemde olieverfschilder.

Olieverf is te verkrijgen in tubes. Ook bestaan er een soort van wasco sticks die van olieverf zijn gemaakt; oilbars. Heel handig als je mooie lijnen wilt maken.

 

Aquarelverf

 

Aquarelverf is alleen maar te koop in kleine verpakkingen. Dat komt omdat je bij aquarelleren heel veel water gebruikt. Ook wel logisch als je weet dat het woord aqua water betekent.

De verf zit in kleine tubetjes of napjes (kleine bakjes met opgedroogde verf erin) Je maakt bij deze verftechniek je penseel eerst goed nat en strijkt hem dan door de verf, deze verf smeer je goed uit op je papier, waardoor de verflaag nooit helemaal egaal is. Het ziet er een beetje waterig uit.

Omdat je bij deze verf zoveel water gebruikt, kunnen de pigmenten makkelijker verspreiden. In deze verf zit dan ook vaak een bindmiddel om de kleur- en lichtechtheid goed te houden.

 

Plakkaatverf (Gouache)

 

Deze laatste verf is de verf die wij op school ook gebruiken. Je kunt deze verf krijgen is tubes en potten.

Het is verf die is gemaakt op waterbasis, en je dus met water kunt verdunnen en verwijderen (erg handig voor alle moeders van de kinderen op school!)

Het feit dat je deze verf met water mengt, vertelt je dus meteen dat hij niet zo kleur- en lichtecht is als de vorig genoemde verven.

 

Maak je eigen verf zoals vroeger.

 

Zoals ik net al vertelde heb je ook nog ei-tempera. Deze verf wordt gebruikt door mensen die iconen schilderen. Dat zijn schilderijen van Bijbelse mensen voor bijvoorbeeld in de kerk. Deze verf wordt niet zoveel gemaakt, omdat men vaakt heel specifieke kleuren wil gebruiken. Het is daarom makkelijk om deze verf zelf te maken. Hiervoor maak je dan gebruik van pigmentpoeder. (daarvan vertelde ik je net al dat dat voor de kleur zorgt) Bepaalde stenen worden bijvoorbeeld verpulverd tot poeder en dat poeder (pigmentpoeder) meng je dan met een aantal speciale en dure ingrediënten, waardoor je je eigen verf krijgt.

Dit is niet alleen een duur, maar ook een tijdrovend klusje.

 

Vernis

 

Ben je helemaal klaar met je schilderij, dan moet je hem nog vernissen. Hiermee breng je een soort van beschermlaag aan, waarmee je de verf, kleur en dus je schilderij afdekt tegen de invloeden van buitenaf (stof, licht, vocht)
Vernis is altijd transparant (doorzichtig) en werkt dus als een soort van laklaag.

Je kunt kiezen uit mat, satijn of glanzende vernis.
Mat: Deze vernis heeft geen glans en werkt dus alleen als beschermlaag. Hij valt vrijwel niet op.
Satijn: Deze vernis heeft een subtiele glans, waardoor de kleuren wat helderder worden. Hij valt iets op.
Glans: Deze vernis heeft een mooie glas en maakt de kleuren dieper en sprekender. Hij valt op. 
 

19-01-08

Mars

Dorp te koop! Wijk te koop

Of de teloorgang van een warm nest.

 

Om te laten horen dat we het niet eens zijn met de vooropgestelde plannen was er vanmorgen een mars van het O.L.V.Markt naar het stadhuis van Roeselare.

De tocht werd begeleid door de politie, iedereen had de nodige spandoeken, protestborden en zwarte vlaggen mee.

Op de markt overhandigen we de burgemeester symbolisch de bezwaren van de inwoners van Beveren-Roeselare.

Natuurlijk kon ik het niet laten om enkele foto’s te nemen en ik heb er een slide van gemaakt.

 

23:35 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-01-08

Album

Mijn fotoalbum wat aangepast

 

Veel kijk plezier

07:58 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

12-01-08

De teloorgang van een warm nest.

Dorp te koop ! Wijk te koop! Huis te koop!

Of de teloorgang van een warm nest.

Beste Beverenaar, we hebben uw steun nodig!

Tussen 3 december en 31 januari heeft de Vlaamse Overheid een openbaar onderzoek rond het inplanten van een regionaal gemengd bedrijventerrein in Beveren georganiseerd. De plannen zijn zeer duidelijk: van het westen over het noorden naar het oosten zal de gemeente volledig door industrie ingesloten worden. Om u een idee te geven van de aard van de bedrijven die zich hier zullen kunnen vestigen, de volgende activiteiten zijn beschreven en dus toegestaan:

 • Afvalverwerking, met inbegrip van recyclage.
 • Verwerking en bewerking van mest en slib
 • Verwerking en bewerking van grondstoffen, met inbegrip van delfstoffen.

Worden deze plannen goedgekeurd, dan zullen we in heel Beveren te maken hebben met:

 • geurhinder,
 • fijn stof,
 • lawaai,
 • een industriële omgeving,
 • verkeershinder en een toenemende verkeersonveiligheid,
 • een daling van de waarde van onze woning,
 • een toenemend risico op wateroverlast,
 • minder recreatieve zone,
 • onteigening van waardevol landbouwgebied
 • broodroof
 • kortom een dalende levenskwaliteit voor de ganse gemeente.

De overlast zal absoluut niet beperkt blijven tot te aanpalende bewoners. Ook het centrum van het dorp, de Kapelhoek, de wijk rond de Constant Lievensstraat en zelfs onze buren in Ardooie (lang leve de westenwind!) ontlopen het noodlot niet!

Daarom willen we als bewuste inwoners van Beveren ons ongenoegen met deze situatie tonen. We plannen diverse acties:

 • We organiseren een mars op Roeselare. Deze mars is in aanvraag bij het schepencollege. Met deze mars willen we de ganse bevolking van Beveren en omstreken mobiliseren om onze bezwaren symbolisch aan de Burgemeester en het Schepencollege af te geven.
 • Flyers, affichecampagne en borden om de acties te ondersteunen.
 • We sensibiliseren de inwoners van Beveren individueel, deur aan deur, om effectief een bezwaarschrift in te dienen. Dit kan elke burger vanaf 18 jaar individueel doen.

De mars gaat door op:

 • Datum: 19 januari 2008
 • startplaats: O.L.V.-markt - Roeselare
 • verzamelen: 9u30
 • de tocht wordt begeleid door de politie
 • breng de nodige spandoeken en protestborden mee
 • zwarte vlaggen zijn zeer welkom

Op de markt overhandigen we de burgemeester symbolisch de bezwaren van de inwoners van Beveren. Ook uw aanwezigheid is belangrijk! Meer info via leefbaarbeveren@live.be of plaats uw reactie op www.leefbaarbeveren.be

 

Het is niet mijn gewoonte om te protesteren maar ik en mijn man wonen er zelf, ook onze zoon heeft een nestje gebouwd in Beveren om dicht bij ons te wonen.

Mensen van Beveren denk aan de  toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

Daarom roep ik iedereen op om zaterdag 19 januari naar de mars te komen. Samen staan we sterk.

12:02 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

24-11-07

De bomen van Damme

   

In Damme vormen het Schipdonkkanaal en het Leopoldkanaal een unieke landschappelijke structuur. Over de volledige afstand van ca veertien km lopen ze trouw naast elkaar, enkel gescheiden door een middenberm.
Zowel de twee buitenste oevers als de middenberm zijn over het hele traject rijkelijk met bomen - populieren - beplant. Op de zuidelijke oever zijn de bomenrijen meestal vijf tot zes rijen diep.

Indien het duwvaartkanaal er komt, moeten alle bomen op de middenberm en op de zuidelijke oever van het Schipdonkkanaal gekapt worden. We gaan er hier even van uit - een mens mag toch nog dromen - dat de bomen op de noordelijke oever van het Leopoldkanaal ongemoeid worden gelaten.
‘t Groot Gedelf heeft de bomen geteld, stuk per stuk. Tussen de grens met Dudzele en Jaxcensbrug in Moerkerke - een afstand van 9,5 km - staan er 5.450 populieren op de zuidelijke oever, en 2.766 op de middenberm, een totaal van 8.216 bomen.
Tussen Jaxcensbrug en de grens met Maldegem berekenen we het aantal evenredig met de afstand (4,25 km). Resultaat: ca 3.676 bomen.

Alleen al op het grondgebied van Damme moeten er dus 11.892 bomen sneuvelen. Dat komt neer op een bos populieren met een oppervlakte van maar liefst 76 ha. Als ook de noordelijke oever wordt gekapt komen daar nog eens 26 ha bij en wordt het totaal 101 ha.

Maar er is meer: daar bomenrijen geen massief blok vormen is er meer interactie tussen een bomenrij en de voorbijkomende luchtlagen. Bomenrijen presteren veel beter qua opname van fijn stof en vervuilende bestanddelen dan bossen, en zijn ecologisch efficiënter.

Indien het duwvaartkanaal er komt wordt Damme niet alleen landschappelijk maar ook ecologisch uitgekleed.

http://www.tgrootgedelf.be/

23:36 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

13-11-07

Boodschap van de vredesduif

Boodschap van de vredesduif 11 november 2007

Windekind wint vredesproject

Het gemeenschapsonderwijs gaf 11 november een heel bijzondere toon in Roeselare. Een aangrijpende ceremonie op het kerkhof ging hand in hand met een artistiek vredesproject voor de basisscholen op eigen bodem. Windekind werd de grote winnaar.
Voor de achtste keer al organiseerden de stad en haar Vaderlandslievende Verenigingen een vredesproject voor de Roeselaarse basisscholen. Deze keer namen vier klassen in twee scholen deel: De Plataan en Windekind. In de klas werd gewerkt aan een artistieke opdracht die in het teken stond van oorlog en vrede. Een stedelijke basisschool sprong ook op de kar, maar vergat haar deelname te bevestigen waardoor de kinderwerkjes na de jurering arriveerden en niét werden aanvaard. Het vertrekpunt voor de artistieke wedstrijd was zoals altijd een waar gebeurd verhaal van Roeselaarse oorlogsslachtoffers die begraven liggen op het erekerkhof.
Onder de centrale titel 'Met de boekentas in de hand' werd het trieste verhaal verteld over kinderen die op weg waren naar school en het slachtoffer werden van een luchtbombardement door de Engelse luchtmacht op 21 september 1917. In de wedstrijdcategorie Woord werden de creaties van Chaymae Faik (Windekind) en Dylan Blondeel (Plataan) bekroond. De tekst van Lander Arteel (Plataan) kreeg een eervolle vermelding. In de categorie Beeld vielen een fotoreportage en een tekening van de leerlingen van De Plataan in de prijzen. Leerlingen van De Plataan waren ook laureaat in de categorie Collage. De prijzen van cultureel genootschap De Denker waren voor Timoer Takaev (Windekind) en de jonge makers van de kinderkisten als symbool van verdraagzaamheid. Het volledige werk van De Plataan en het groepswerk van Windekind werden elk beloond met een prijs van de British Torch of Remembrance. Basisschool Windekind in de Blinde Rodenbachstraat werd algemeen laureaat. De winnaar kreeg 650 euro. In de trofeeënkast werd een kunstwerk van Linda Vandewynckele bijgeplaatst. (hwr)

19:17 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (14) | Tags: bron nieuwsblad 12 11 2007 |  Facebook |

02-10-07

"Vrienden van Bachten de Kupe"

 

 

Vzw “ Vrienden van Bachten de Kupe “ lanceert een opmerkelijk initiatief !

 

Enige tijd geleden werd door de vzw “ vrienden van Bachten de Kupe” het initiatief genomen om over te gaan tot de aankoop en renovatie van het historisch kerkgebouw van de karmelieten in de paterstraat te Ieper .

 

De vzw “ vrienden van Bachten de Kupe” wil hiermee de aandacht trekken op het feit dat ons erfgoed een niet hernieuwbare grondstof is, eens verdwenen is het voor altijd verdwenen.

 

Om dit project tot een goed einde te brengen is er veel kapitaal nodig.

 

Omdat de vzw “ Vrienden van Bachten de Kupe “ steeds klaar staat om aan  ieder project een meerwaarde te geven schrijven zij voor dit prachtig project een obligatielening uit bestaande uit 500 obligaties van 1.000 euro met een bruto intrest van 6.05 procent gedurende 5 jaar.

 

Bedoeling is om de bevolking nauwer te laten participeren in dergelijke projecten en door hun actieve ondersteuning hen daarvoor te honoreren met een mooie opbrengst.

 

Iedereen kan zich dus inschrijven op deze obligatielening voor één of meerdere obligaties, die gedekt zijn door het eigen patrimoniumbezit van de vzw.

 

Daarboven ontvangen de obligatiehouders :

·                  een VIP pass voor 2 personen die hen tot 2012 gratis toegang bezorgt tot het openluchtmuseum “ Bachten de Kupe “ te Izenberge (Alveringem).

·                  Uitnodigingen voor de recepties op de avantpremieres  van nieuwe tentoonstellingen, optredens of evenementen.

·                  Regelmatig gratis toegangskaarten tot het bijwonen van bijzondere activiteiten.

 

    DOELSTELLINGEN

 

 

Wat is de Vzw “ Vrienden van Bachten de Kupe “ van plan met deze kerk.

 

In eerste instantie is het belangrijk dat het schitterende gebouw volledig gerenoveerd wordt. Prioriteit heeft het dak dat hersteld zal worden en daarna de diverse ruimtes .

 

Het grote werk zit in het herstellen, schilderen en het aanleggen van elektriciteitsvoorzieningen en sanitair voorzien voor de bezoekers.

 

Het uiteindelijke doel is van deze kerk is een polyvalente ruimte te creëren waar tentoonstelling, optredens en andere evenementen kunnen georganiseerd worden maar steeds met respect voor het bestaande kader. (geen discofuiven of party’s)

 

Door het onvermijdbare gegeven dat deze unieke ruimte automatisch aanzet tot stilte en rust, komen alledaagse handelingen in een ander spectrum te staan.

 

De sfeer, en de lichtinval van de schitterende glasramen en uitstekende akoestiek bieden een onuitputtelijke bron van mogelijkheden om kunst, cultuur en sociale projecten in een dimensie te plaatsen die de hedendaagse mens niet meer voor mogelijk houdt.

 

Hoe zal de vzw “ Vrienden Van Bachten de kupe” dit project financieel realiseren.

 

Op basis van vele gesprekken werd duidelijk dat er vanuit de artistieke en culturele wereld een enorme vraag is naar ruimtes die groot zijn en toch een sterke eigen persoonlijkheid hebben. Dit gebouw bezit dit alles en nog veel meer.

 

Een andere sterke troef is de strategische ligging van de stad Ieper met een enorm toeristisch potentieel plus het feit dat de bevolking van Ieper en omgeving meer en meer open staat voor diverse culturele uitdagingen.

 

Een professionele promotiecampagne met een sterke kalender moeten een hoge bezettingsgraad verzekeren. Daarbij zullen wij zien op welke ondersteunende maatregelen die de overheid aanbiedt wij kunnen beroep kunnen doen.

 

 Reglement van uitgifte obligatielening:

 

Goedgekeurd door de Raad van Bestuur van “Vrienden van Bachten De Kupe” vzw op 27 juni 2007.

 

      1. Doel

De uitgifte heeft tot doel fondsen in te zamelen voor de financiering tot de renovatie en opwaardering van het historische kerkgebouw van de Karmelieten in de paterstraat te Ieper.

 

      2. Uitgifte

De lening wordt uitgegeven door “Vrienden van Bachten De Kupe” vzw, Hyacintenlaan 15 , 8400 Oostende. Het nominale bedrag van de obligatielening bedraagt 500.000 euro verdeeld over 500 obligaties van ieder 1.000 euro. De lening is verdeeld over 1 reeks, genummerd van 1 tot 500 met een intrest van 6.05 %.

 

De obligatielening is op naam.

 “Vrienden van Bachten De Kupe” vzw legt een register aan van de intekenaars. Iedere intekenaar ontvangt kosteloos een schriftelijke bevestiging van zijn inschrijving in het betrokken register met opgave van de reeks, het toegekende nummer(s) en het bedrag van zijn intekening.

 

      3. Looptijd

De lening heeft een looptijd van 5 jaar.

 

      4. Inschrijving en inschrijvingskosten

De lening wordt uitgegeven aan 100 % van de nominale waarde (tegen pari).

De inschrijving wordt geopend op 15 juli 2007 en wordt afgesloten zodra een bedrag van 500.000 is geplaatst. Zij kan bij beslissing van de Raad van Bestuur vervroegd worden afgesloten.

 

Er zijn geen inschrijvingskosten verschuldigd.

 

De inschrijving in het register gebeurt na ontvangst van de volledige betaling op rekeningnummer van de KBC 738-0166209-70.

 

 

      5. Interest

De obligaties brengen een interest op van 6.05 % per jaar. De intresten beginnen te lopen vanaf 15 juli 2007 of vanaf de datum van storting wanneer wordt ingeschreven na de startdatum van 15 juli 2007. De intresten worden op de jaarlijkse vervaldag, 15 juli van ieder jaar, uitbetaald via overschrijving op een Belgische bankrekening op naam van de intekenaar, een eerste maal op 15 juli 2008.

 

6. Belastingen

De betaling van de interesten gebeurt na afhouding aan de bron van de in België verschuldigde roerende voorheffing (thans 15 %). Deze belasting valt ten laste van de genieter van de inkomsten uit deze obligatielening.

 

      7. Terugbetaling

De rentedragende obligatiebon is terugbetaalbaar op de eindvervaldag van de lening (15 juli 2012). De terugbetaling gebeurt tegen pari via een overschrijving op de opgegeven Belgische bankrekening op naam van de intekenaar.

 

      8. Waarborgen

Deze obligatielening wordt gewaarborgd door het gehele vermogen van de “Vrienden van Bachten De Kupe”vzw.

 De Raad van Bestuur zal er over waken dat te allen tijde voldoende zekerheden worden aangehouden voor de tegenwaarde van de uitstaande obligaties.

 

      9. Verhandelbaarheid

De obligaties zijn op naam. Zij kunnen slechts overgedragen worden na voorafgaande schriftelijke mededeling aan de “Vrienden van Bachten De Kupe” vzw, die de wijzigingen in het register aanbrengt.

Bij overlijden van een intekenaar wordt de inschrijving in het register gewijzigd na voorlegging van een akte van bekendheid opgesteld door een notaris of een vrederechter.

 

10. Vroeger uitgegeven leningen

De “Vrienden van Bachten De Kupe” vzw is schuldenaar van de obligatielening ‘Bachten De Kupe 2005’ voor een bedrag van 75.000 euro aan 4.15 % (2005-2010) .

 

      11.  Rechtspraak

Deze obligatielening is onderworpen aan de Belgische wetgeving. Alleen de Belgische rechtbanken zijn bevoegd in alle geschillen betreffende deze lening.

 

“Vrienden van Bachten De Kupe” vzw –ondernemingsnummer/Btw 876-108-849

Maatschapppelijke zetel :Hyacintenlaan 15 –8400 Oostende-België

Administratief kantoor: Openluchtmuseum “Bachten de Kupe” 8691 Izenberge

Tel. 0473 23 56 38 www.bachtendekupe.net  - info@bachtendekupe.net

Bankrekening KBC 738-0166209-70

 

Voor meer informatie  of het reglement van uitgifte kan u terecht bij Mevr. Vera Mathys op het nummer 0473/23.56.38 of mail  vera.mathys@bachtendekupe.net  

23:48 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

09-06-07

The Book of Kells

St. Gregory's homilies on Ezekiel explain the symbols as the four stages of Christ's life: at birth he was a man, in death he was a calf, is resurrection he was a lion and in ascension he was an eagle.

 

23:25 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (1) | Tags: voor staf willemsen |  Facebook |

06-05-07

Het Tweede Leven V.Z.W.

Het Tweede Leven VZW, wie zijn ze.

                               

 Het Tweede Leven VZW is een creatief

 kunstenateljee erkend door het stadsbestuur van Kortrijk.

 In hun VZW proberen ze iedereen te

 laten kennismaken met creativiteit en kunst in een

 gezellige huiskamersfeer. Verder verleggen ze

 hun grenzen door op bezoek te gaan bij

 andere vereniging, cultuur, etc….

 De VZW probeert uit iedereen dat beetje

 creativiteit te halen…en dit tot ieders

 tevredenheid. Zei zijn ervan overtuigd dat in

 iedereen een kleine kunstenaar zit. Zoals hun

 naam doet vermoeden krijgt iedereen een

 tweede kans in “Het Tweede Leven VZW”.

 Vanzelfsprekend leunt dit principe ook aan bij

 onze “milieubewuste” maatschappij, want kunst op

 basis van recyclage komt bij hun op de eerste plaats.

 

Wil je meer weten ga dan een bezoekje brengen op hun website:

www.hettweedeleven.be

23:20 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

14-04-07

Mijn fotoalbum

Ik heb mijn fotoalbum wat aangepast.

Rechts boven op mijn blog onder kunst 'fotoalbum Linda Vandewynckele' er zijn verschillende albums te bezichtigen :

 • Leprechaun
 • Elfjes
 • Ierland
 • Middeleeuws banket
 • Boodschap van de Vredesduif
 • Westkunstroute 2006
 • Politie
 • Boerenkrijg
 • Rode kruis
 • Koks, Bakkers en beenhouwers
 • Sport
 • Hoe ze vroeger leefden
 • Pensioen Stad Roeselare
 • Brandweerman
 • Verpleegsters, Dokters, Ambulancier's
 • Mijn schilderijen
 • Tentoonstellingen
 • Veel kijk plezier.

  00:42 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |