29-06-09

Westkunstroute 2009

affiche_voorkantkopie

Ook dit jaar ben ik geselecteerd om mee te doen met de Westkunstroute, wil je daar meer over weten ga dan eens naar: http://westkunstroute.skynetblogs.be

16:29 Gepost door Linda in tentoonstelling | Permalink | Commentaren (1) | Tags: linda |  Facebook |

26-06-09

Oude Ierse poëzie

Pangur Ban

 

Oud-Iers gedicht uit de 8e of  9e eeuw.

Het zou geschreven zijn van een Ierse monnik, die het op een kopie van de brieven van apostel Paulus schreef, en het is bewaard gebleven in een klooster in Carinthië (Oostenrijk).

Het gedicht gaat over hemzelf en Pangur Ban zijn kat.

Er zijn verschillende vertalingen van gemaakt, waaronder één door W.H. Auden en door Robin Flower.

 

                                           Pangur Ban                                                     

Messe ocus Pangur Bán,       
cechtar nathar fria saindan:
bíth a menmasam fri seilgg,
mu memna céin im saincheirdd.

Caraimse fos (ferr cach clu)
oc mu lebran, leir ingnu;
ni foirmtech frimm Pangur Bán:
caraid cesin a maccdán.

O ru biam (scél cen scís)
innar tegdais, ar n-oendís,
taithiunn, dichrichide clius,
ni fris tarddam ar n-áthius.

Gnáth, huaraib, ar gressaib gal
glenaid luch inna línsam;
os mé, du-fuit im lín chéin
dliged ndoraid cu ndronchéill.

Fuachaidsem fri frega fál
a rosc, a nglése comlán;
fuachimm chein fri fegi fis
mu rosc reil, cesu imdis.

Faelidsem cu ndene dul
hi nglen luch inna gerchrub;
hi tucu cheist ndoraid ndil
os me chene am faelid.

Cia beimmi a-min nach ré
ni derban cách a chele:
maith la cechtar nár a dán;
subaigthius a óenurán.

He fesin as choimsid dáu
in muid du-ngni cach oenláu;
du thabairt doraid du glé
for mu mud cein am messe.

Tekst Pangur Ban

21:03 Gepost door Linda in poëzie | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

25-06-09

Steun...

Een vereniging "steunen" betekent dat u haar opvattingen en filosofie deelt, dat u haar actie steunt.

Onze vereniging wordt niet gesubsidieerd. Ze bestaat uit een aantal vrijwilligers die zich voor de activiteiten inzetten naast hun andere dagelijkse bezigheden. Maar deze activiteiten vereisen dikwijls wel financiële middelen.

Voor onze steunende leden hebben we terug iets nieuws.

Dit beeld is geheel op authentieke wijze vervaardigd, dit door middel van speciale technieken en met zorg gekozen materialen.

Het beeldje die de naam draagt van Radella (Raadsman) is zorgvuldig en individueel vervaardigd door Linda Vandewynckele.

Van dit beeldje (50 cm hoog) wordt een genummerde serie van 20 exemplaren gemaakt.

Het beeldje is voorzien van een gesigneerd certificaat.

 

Men kan voor twee jaar steunend lid worden van onze vzw door dit beeldje aan te kopen voor 60 euro + verzendingskosten.

Op het rekeningnummer van de vzw De Ladder 776-5925733-03 met vermelding Radella.

 

Ook kan men het ter plaatse afhalen naar:

Tornooistraat 8

8800 Roeselare

051/24 17 67

0478/21 44 83

Radella

17:16 Gepost door Linda in Informatie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-06-09

Het leven van Oscar...

Oscar Wilde

 

Oscar Wilde werd geboren als de jongste zoon van Sir William en Lady Jane Wilde in Dublin op 16 oktober 1854. Zijn moeder, Jane Francesca Elgee, was in Ierland bekend als een zeer nationalistische schrijfster onder het pseudoniem Speranza. Ook vertaalde zij boeken in het Frans en Duits. Zijn vader was een vooraanstaand oog- en oorchirurg en schreef boeken over archeologie en folklore. 

Oscar Wilde studeerde klassieke talen aan het Trinity College in Dublin. Hij was een briljant student, en sleepte aan het Trinity de felbegeerde Berkeley Gold Medal in de wacht. Hierna ging hij naar het Magdalena College In Oxford. Daar won hij de Newdigate Prize voor zijn gedicht Ravenna. Nadat hij was afgestudeerd, verhuisde hij naar Chelsea om een literaire carrière. In 1881, publiceerde hij zijn eerste collectie van Poëzie ‘gedichten’, die gemende gevoelens naar voorbrachten bij critici.

Op 29 mei 1884 trouwde hij met Constance Loyd, dochter van een rijke Queen’s Counsel Horace Loyd en ze kregen twee zonen. Met ondersteuning van zijn familie kreeg Oscar een baan als de redacteur van Woman’s World Magazine, waar hij werkte van 1887 tot 1889. In 1888 publiceerde hij “De Happy Prince and Other Tales”, fairy verhalen geschreven voor zijn zoons. Zijn eerste en enige roman, Het Portret van Dorian Gray, werd gepubliceerd in 1891 en hij ontving een zeer negatieve reactie.

Oscar begon in 1891 een affaire met Lord Alfred Douglas, bijgenaamd ‘Bosie’, die zowel de liefde van zijn leven als zijn ondergang zou worden. Door zijn homoseksuele voorkeur ging hij in tegen het heersende preutse victoriaanse taboe, wat hem in 1895 een aanklacht op leverde en werd veroordeeld. Door zijn veroordeling, werd Oscar financieel geruïneerd en sociaal geïsoleerd. Hij kreeg een gevangenisstraf van twee jaar. Na zijn vrijlating verliet hij Engeland en vertrok naar Parijs. Waar hij “The Ballade of Reading Gaol” schreef, de onthulling van zijn bezorgdheid voor de gevangenis in onmenselijke omstandigheden.

Oscar grootste talent was het schrijven van toneelstukken onder ander, “Lady Windermere’s Fan” hij produceerde ook een reeks komedies waaronder ‘A Woman of No Importance’n ‘An Ideal Husband’ en The Importance of Being Earnest’. Deze toneelstukken waren zeer geprezen en zo werd Oscar een gevestigde toneelschrijver. 

Zijn literair werk omvat romans, verhalen, sprookjes, drama en poëzie. Het staat onder invloed van het in zijn tijd opkomend estheticisme. Daarin wordt minder waarde gehecht aan een precieze nabootsing van de werkelijkheid, maar men gaat ervan uit dat de kunst omwille van de kunst bestaat, zodat er alle ruimte ontstaat voor de uiterlijke schoonheid van het kunstwerk. Oscar is vooral beroemd geworden door zijn roman ‘Het Portret van Dorien Gray’, waarin de narcistische schoonheidscultus van de estheet op een ironische manier wordt beschreven. 

Hij bracht de rest van zijn leven door in goedkope hotels in Parijs, waar hij ook is gestorven op 30 november 1900.

16:41 Gepost door Linda in geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-06-09

Aan alle papa's, een ...

vaderdag

14:37 Gepost door Linda in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

10-06-09

Bessenjenever

Bekijk de afbeelding op ware grootte

Wat heb ik nodig:

 

1 kg Zwarte bessen of rode bessen

2 dl water

Suikersiroop en Jenever

 

Hoe doe ik dat:


De bessen met het water aan de kook brengen en ongeveer 10 minuten tegen de kook aanhouden (dus niet koken!). De bessenmassa laten afkoelen. De bessen in een zeef waarin een natgemaakte schone doek ligt zeven en lichtjes uitpersen. Het opgevangen sap afmeten. Per deciliter sap ½ deciliter suikersiroop en 1 deciliter jenever toevoegen. De drank goed doorroeren en in flessen schenken. Minstens 6 weken laten staan. Bessenjenever niet langer dan 6 maanden bewaren.

 

Suikersiroop:

 

Wat heb ik nodig:

 

1 kg witte kandij

41/2dl water

3 eetlepels citroensap

 

Hoe doe ik dat:

 

In een pan de kandij met het water op een middelmatig vuur aan de kook brengen. Zodra de massa kookt het citroensap toevoegen en alles op een laag pitje 10 minuten zachtjes laten koken. De suikersiroop van het vuur halen en laten afkoelen. Doe het voorzichtig want de siroop is heel heet, ongeveer 120°C.

U heeft nu een liter suikersiroop. Is het minder dan voegt u nog een scheutje kokend water toe, is het méér dan moet de vloeistof nog iets verder inkoken. De suikersiroop bewaart u in een schone fles.

 

Let op:
In sommige recepten verdient het de voorkeur suikersiroop, gemaakt van bruine kandij, te gebruiken. U vervangt dan in het basisrecept de witte door bruine kandij. De bereidingswijze blijft onveranderd.

10:50 Gepost door Linda in Recepten | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

07-06-09

Vandaag mogen we gaan kleuren...

01:20 Gepost door Linda in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |