28-03-09

Eieren beschilderen

 

Pasen vieren zonder beschilderde eieren is bijna ondenkbaar. Daarom geef ik jullie enkele kleine tips..

 

U kunt de eieren kleuren door ze in (natuurlijk) gekleurd water te koken:

Leg eieren op de bodem van de pan (stapel ze niet op elkaar) en doe er water bij zodat ze volledig onder water liggen

  • Voeg een theelepel azijn toe (dat maakt de kleur sterker)
  • Voeg de natuurlijke kleurstof toe. Hoe meer eieren u tegelijk kookt, hoe meer kleurstof u nodig heeft.
  • Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat de eieren 15 minuten koken.
  • Laat de eieren afkoelen. Zijn de eieren niet voldoende gekleurd, laat ze dan bedekt met het kleurmiddel een nacht in de koelkast staan.

Alles wat vlekken geeft in uw kleren, kunt u in principe als natuurlijk kleurmiddel gebruiken. Het is gewoon een kwestie van experimenteren. Natuurlijk kunt u ook kant-en-klare eierverf in de winkel kopen. Een paar voorbeelden van natuurlijke kleurmiddelen:

  • bieten (licht rood)
  • schillen van een limoen of sinaasappel, wortel, selderijzaad (licht oranje)
  • kurkuma/koenjit/saffraan (geel)
  • spinazieblaadjes (licht groen)
  • bosbessen (blauw)
  • sterke koffie/koffiedrab/uienschillen (beige/bruin)

Gaat u hardgekookte of uitgeblazen eieren beschilderen? Hieronder vindt u wat speciale en minder speciale tips en technieken. Allereerst leg ik u uit hoe u eieren uit moet blazen. Het is even oefenen, hard blazen en een schort is geen overbodige luxe. Voor wie het toch wil doen volgt hier de werkwijze:

  • Prik met een scherp voorwerp een klein gaatje in de boven- en onderkant van een ei. Zorg ervoor dat u ook het binnenste velletje goed doorprikt.
  • Nu komt het smerigste werk. Hou het ei boven een bak en blaas door een van de gaatjes de inhoud naar buiten.
  • Spoel het ei goed na met water.

Speciale technieken

  • Plak allerlei versiersels op het (geverfde) ei. Denk hierbij aan dingen als kleine gedroogde bloemetjes, glittertjes, lintjes en papier. Eigenlijk is alles wat klein genoeg is en geplakt kan worden mogelijk.
  • Versier het ei met krijtjes of (speciale) stiften.
  • Al weken voor Pasen zijn speciale eiersjablonen en apparaatjes om ei in vast te klemmen bij het schilderen, te koop.
  • Leg de gekookte eieren ook een minuut of tien in een bakje met speciale voedingskleurstof.
  • Breek de schil van het gekookte ei door het over tafel te rollen en leg het dan 10 minuten in een bad van voedingskleurstof. Afpellen en in mooie eierdopjes serveren!
  • Bedruppel de schil van het ei met kaarsvet voordat u het ei in het verfbad legt. Laat het ei drogen en haal het kaarsvet eraf. Herhaal dit eventueel een paar keer met verschillende kleuren. Begin altijd met de lichtste kleur.
  • Plak kleine plantjes op het ei en kook het. Verwijder de plantjes en u ziet een prachtig wit lijnenpatroon.

 

  • Polen en Oekraïners staan bekend om hun Pysanki-eieren. Deze eieren zijn een waar stukje vakmanschap. De eieren worden gedeeltelijk bedekt met gesmolten bijenwas en vervolgens in een verfbad gedompeld. De was wordt er weer afgehaald en op andere plekken opnieuw aangebracht, waarna het proces zich herhaalt.
  •  
  • Ik wens jullie veel schilder plezier.

07:30 Gepost door Linda in cultuur | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Linda Dat is heel mooi gedaan ,maar dat is niet aan mij besteed daar heb ik geen geduld voor. Het is meer een werk voor mijne vent.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 29-03-09

mooi weer wat geleerd.
dank
ludo

Gepost door: ludo | 30-03-09

Hoi!
Heel erg mooi, dat ei met die haasjes! Compliment!
Ik beschilder normaal hardgekookte eieren, maar 't probleem is dan, dat niemand ze meer wil kapotmaken om op te eten. Te jammer van de beschildering. Dus, vanmorgen geprobeert een ei uit te blazen. Is gelukt! Een praktische hulp daarbij bleek de vacu-vin, die bewaarbussen die je kunt vacuumtrekken. Gaatjes in het ei, ei erinleggen en dan vacuum trekken. Wordt het begin makkelijker door!

Groetjes, Berni

Gepost door: berni | 31-03-09

Bedankt voor de tip Berni

Groetjes
Linda

Gepost door: Linda | 31-03-09

De commentaren zijn gesloten.