18-01-09

Keltische boomkalender

Het Keltisch jaar was ingedeeld in 29 'weken' van 10 dagen. Er waren telkens twee 'weken' in het teken van de hazelaar, de lijsterbes, de esdoorn, de kastanje, de es, de haagbeuk, de vijgeboom, de appelaar, de zilverspar, de cypres, de ceder, de den, de wilg en de linde. Plus één week in het teken van de notelaar.
Daarbovenop kwamen er drie periodes in het teken van de populier (vijf dagen in februari, veertien in mei en negen in augustus); twee periodes in het teken van de iep (dertien dagen in januari en elf in juli); en één periode van negentien dagen waarin de notelaar (van 24 oktober tot 2 november) overlapte met de taxus (van 3 tot 11 november).
Tenslotte waren er vier dagen in het teken van de vier 'heilige' bomen: de eik (21 maart), de berk (24 juni), de olijfboom (23 september) en de beuk (22 december). Samen maakt dat 40 'weken' van ongelijke duur en 365 dagen.

Deze boomkalender was niet alleen een manier om het jaar in te delen, maar elke boom had ook een specifieke betekenis, een symbolische waarde.

Kennis van de keltische boomkalender danken wij aan de vondst van een bronzen plaat in het Franse Coligny.

Michel Vescoli heeft de keltische boomkalender verder uitgewerkt. 

Wie volgens de Ierse traditie een boom kapte of beschadigde, kon allerlei straffen krijgen.

07:45 Gepost door Linda in legende | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Wel een ingewikkeld systeem van weken.....alles in het teken van hun heilige bomen.
Lieve groetjes,

Gepost door: Mythoske | 20-01-09

elfjes Een boom kappen vind ik ook altijd jammer, maar als het moet... ik heb ook altijd gehoord dat iedere boom zijn elfje heeft en als je hem kapt sterft het elfje mee...
We moeten dus héél goed zorgen voor onze bomen...
liefs

Gepost door: zaza | 22-01-09

Linda Ondanks het slechte weer , en die vervelende regen komt ik jullie toch een mooi en gezellig weekend wensen,geniet ervan.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 23-01-09

De commentaren zijn gesloten.