19-11-08

Speculaaskoekjes

speculaas 008 

Wat heb je nodig:

150 gram boter
125 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel zout
10 gram speculaaskruiden
200 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel melk
50 gram geschaafde amandelen

Bereiding:
De boter met de suiker en het zout romig roeren. Daarna de eetlepel melk er door doen. Het zelfrijzend bakmeel vermengen met de speculaaskruiden. Boven een kom zeven en eerst roeren. Later pas gaan kneden samen met het eerste mengsel.
Nu het deeg minstens 1 uur laten rusten (beter is het nog om het een dag te laten staan). Daarna het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot een lap van ca. 1 cm dik. Hieruit met behulp van vormpjes of gewoon met een mesje koekjes uitsteken.
Een bakblik beboteren en de koekjes erop leggen, dik bestrooid (en een klein beetje ingedrukt) met de geschaafde amandelen. De oven voorverwarmen en daarna het bakblik op de middelste richel van de oven schuiven. Ovenstand: 210°C of gasstand 4½. De baktijd is ongeveer 20 minuten (in de gaten houden).
Als de koekjes gaar zijn, ze met een pannenkoekmes van de bakplaat nemen en voorzichtig laten afkoelen.


speculaas 003

Je kunt deze koekjes ook op de traditionele manier bakken op een speculaasplank. Hiervoor de plank eerst bestuiven met rijstebloem (of insmeren met boter), daarna het speculaasdeeg stevig in de figuren drukken en het overtollige deeg wegsnijden met een horizontaal over de plank bewogen scherp mes. Daarna met een klap de plank keren op het aanrecht (of loskloppen) en de koekjes overbrengen op het bakblik. Daarna bestrooien met gesnipperde amandelen en bakken.

07:15 Gepost door Linda in Recepten | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Welk zijn de kruiden die in de speculaaskruiden gebruikt worden? Verschilt dat niet van land tot land? Groetjes,

Gepost door: Eric | 19-11-08

In ieder kruidenwinkel verkopen ze speculaaskruiden, inderdaad in sommige landen doen ze nog wat kaneel erbij.

Groetjes
Linda

Gepost door: Linda | 19-11-08

Ik hou echt van speculaas en peperkoek, heb er echter nog nooit zelf gemaakt.
Die speculaaspasta van Lotus.....mmmmm
Lieve groetjes,

Gepost door: Mythoske | 20-11-08

Ziet er heerlijk uit! Ik heb er vorige week ook gebakken, het is een gemakkelijk recept en bijzonder lekker.
Lieve bloggroeten, tot blogs.

Gepost door: Chris | 20-11-08

Linda Ik kom je een heel mooie vrijdag en gezellig weekend wensen, ondanks het slechte weer dat ze voorspellen. Wij gaan het in alle geval binnen lekker en gezellig warm houden.
Groetjes

Gepost door: Jeske | 21-11-08

Heerlijk, maar dat gaat me nooit lukken. Verwittig maar als je onze kathedraal wil bezoeken, liefst lang op voorhand, dan maak ik me vrij.
Groetjes,

Gepost door: gidsjoris | 21-11-08

hopvolle reacties misschien toch onthouden, om later eens te maken.
de beelden zijn al mooi.
groetjes
ludo

Gepost door: ludo | 22-11-08

wanneer? zijn ze klaar? ik wil ze gerust eens komen proeven hoor :-)

Gepost door: zaza | 22-11-08

speculaas ik vindt dat ge zo weinig in uw deeg gebruikt ,ik denk dat die ik bak lekkerder is , mijne komt juist uit de oven ,groetjes

Gepost door: Lizette | 06-12-08

De commentaren zijn gesloten.