21-09-08

Karel Appel

                

Karel Appel werd op 15 april 1921 geboren in Amsterdam.
Zijn vader was kapper. Zijn vader wilde graag dat Karel later kapper zou worden. Karel wilde eigenlijk zijn hele leven al schilder worden. Daarom heeft hij eerst een aantal jaren in het kapsalon van zijn vader gewerkt. Toen hij 21 jaar was ging hij schilderkunst studeren aan de Rijksacademie in Amsterdam. Het was toen 1942 en oorlog.

In 1944, aan het begin van de hongerwinter ontvluchtte Karel zijn huis in Amsterdam. Hij is bang, dat hij opgepakt wordt door de Duitsers, omdat hij niet in Duitsland wil gaan werken. Tijdens de winter zwierf hij door Nederland. In de richting van zijn broer, die in Hengelo woonde. Karel schilderde weinig in deze tijd.
Na de oorlog kwam hij verzwakt weer terug in Amsterdam. Hij werd verliefd op Truusje. Maar zij ging al snel dood aan de ziekte Tuberculose. Weinig mensen zien in Karel Appel een kunstenaar.

 

In 1946 heeft Karel zijn eerste solo-expositie in Groningen. Er hangen dus alleen schilderijen van hem.
In 1947 gaat Karel ook beelden maken. Andere kunstenaars noemden zijn beelden geen beeldhouwwerken. Karel verzamelde allerlei afval. Hij sloopte zelfs de houten luiken van zijn ramen en de haak van de hijsbalk van zijn zolderkamer. Van dat hout, een bezemsteel en een stofzuigerslang maakte hij het werk “Drift op zolder”. Met rode en zwarte verf maakt hij er een hoofd en ogen van.

 

Karel Appel hield van kunst. Sommige kunstenaars uit die tijd maakten kunstwerken om te protesteren. Zij waren het niet eens met de politiek. Karel Appel deed dat niet.

        

Karel Appel is begraven op Père Lachaise. Hij heeft een mooie laatste rustplaats gevonden, vlak bij een aantal grote Franse negentiende-eeuwse schilders: Dominique Ingres, Théodore Géricault en Jean-Baptiste Corot. Ook de 'sterattractie' van de wereldberoemde begraafplaats, Jim Morrison, ligt niet ver van Karel Appel.

13:15 Gepost door Linda in Kunst | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Er zijn nog kunstenaars die niet echt als 'de kunstenaar' gezien worden.
Als je niet past in het kliekje dan kom je er met moeite in, zie maar bv. J.Steen, ook al veel vergruisd.

Gepost door: roy | 23-09-08

Hallo Linda, Niet elke kunstenaar vindt erkenning. Hij ligt dan toch begraven tussen de groten.....
Lieve groetjes,

Gepost door: Mythoske | 24-09-08

Toit de laatste letter gelezen, Linda.

Groetje

Gepost door: Willy | 24-09-08

Dag Linda...ik kom U een fijn weekend wensen en hopelijk blijft het mooi weer...liefs

Gepost door: Yolanda | 26-09-08

De commentaren zijn gesloten.