12-09-08

Het verlaten dorp van Slievemore

                     

Aan de voet van de berg in Slievemore ligt het verlaten dorp.

Dit “dorp” bestaat uit de resten van bijna 100 traditionele stenen huisjes met rieten daken. Ze staan aan weerzijden van een oude route, bijna allemaal in dezelfde lijn noord-zuid richting, en ze bezetten een van de meest beschermde gebieden van Achiell Island. Het “dorp”, het is letterlijk drie verschillende groepen van cottages die uitgestrekt ligt over een afstand van ongeveer een kilometer.

Het verlaten dorp is ouder dan men denkt het zou een overblijfsel zijn uit een dorp van de grote honger (Ierse aardappelhongersnood).

De huizen zijn gebouwd van steen unmortared, wat betekent dat er geen cement of mortel werd gebruikt. Elk huis bestond uit slechts een kamer en deze ruimte werd gebruikt als keuken, woonkamer en slaapkamer.

 

PICT7955

Aangenomen wordt dat het "dorp" werd bezet tijdens de verschillende fasen in de geschiedenis, met een aantal van de gebouwen, misschien werd er gebouwd op de top van vorige woningen.

Door middel van studie rond het verlaten dorp, archeologisch onderzoek, en historisch onderzoek is vastgesteld dat de afwikkeling data, ten minste tot het Anglo-Normandische periode (12de eeuw na Chr). De aanwezigheid van een megalithische graf dicht bij het dorp, daterend uit de 3e of  4e eeuw voor Christus, duidt op bewoning in het gebied ongeveer 5000 jaar geleden.

De meest recente periode van bewoning kwam een einde aan het begin van de 20e eeuw, toen de huisjes werden gebruikt voor ‘booleying’ door de lokale bevolking.

Booleying is een traditie van het verplaatsen van runderen naar zomerweiden op hogere grond, maar de bewoners zouden terugkeren naar hun huizen voor de wintermaanden.

Achill is vermoedelijk een van de laatste plaatsen in Europa die zo een soort regeling beoefende.

 

PICT7964

Als men kijkt naar het gebied rond het verlaten dorp en recht de berg op, ziet men de tracks op het gebied van “lui bedden”, dat is de manier waarop gewassen zoals aardappelen geteeld zijn. In Achill, zoals in veel gebieden van Ierland, het zogenaamde systeem “Rundale” werd gebruikt voor de landbouw. Dit betekende dat de grond rond een dorp werd gehuurd van een eigenaar. Dit land werd vervolgens gedeeld door alle dorpelingen om hun runderen en schapen te laten grazen. Elke familie zou dan twee of drie kleine stukjes land verspreid over het dorp, die zij gebruikten voor gewassen.

 

PICT7969

Gedurende vele jaren leefden de mensen in het dorp, toen ook in 1845 hongersnood was in Achill net als de rest van Ierland. De meeste van de familie verhuisde naar het nabijgelegen dorp Dooagh, naast de zee, terwijl enkele andere emigreerden. Wonen naast de zee betekent dat vis, schaal en schelpdieren kunnen worden gebruikt voor de voedselproductie. Het dorp was geheel in onbruik geraakt dat is waar de naam “verlaten dorp” vandaan kwam.

 

PICT7956

Niemand heeft gewoond in deze huizen sinds de tijd van de hongersnood, maar de gezinnen die verhuisd naar Dooagh en hun nakomelingen, bleef voor de gemeente een “booley dorp”. Dit betekent dat tijdens het zomerseizoen, de jongere leden van de familie, tieners jongens en meisjes, zouden het vee laten grazen op de helling en zij zouden blijven in de huizen van het verlaten dorp. Deze aangepaste regeling werd voortgezet tot 1940.

 

PICT7952

Een Archeologisch onderzoek wordt jaarlijks gehouden in het verlaten dorp op Slievemore onder begeleiding van een lokale deskundige, en gehoopt wordt dat dit onderzoek nog verdere aanwijzingen zullen geven over de geschiedenis van de voormalige bewoners van dit dorp.

 

PICT7973

Voor bezoekers van Achill, de verlaten stenen huisjes en de omliggende gebieden – met aardappel ruggen nog duidelijk zichtbaar in het kader van de bovenste laag van gras – biedt een fascinerende kijk van hoe het leven was in vroegere tijden.

08:00 Gepost door Linda in geschiedenis | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Hallo Linda, Leuke uitleg. Over Ierland weet ik niet zo veel....nu meer, dank zij jou!
Lieve groetjes,

Gepost door: Mythoske | 12-09-08

Proficiat nog, kersverse oma!! Een pracht van een kleinkind. Geniet ervan.
Liefs,

Gepost door: Mythoske | 12-09-08

stenen die vertellen.
mooie serie met de nodige uitleg.
oma je doet dat goed.
groetjes
ludo

Gepost door: ludo | 13-09-08

Hey Linda. Dit zijn heel mooie foto's. Ik wens je nog een fijn weekend.

Gepost door: martin | 13-09-08

Een enig stukje geschiedenis, Linda. Wie het niet kent, zou zich kunnen afvragen waarom die hopen stenen niet opgeruimd worden. En zo is/was het helaas maar al te vaak elders.

Groetje

Gepost door: Willy | 15-09-08

Oei, dat van dat fascinerend verslag moet eigenlijk hier komen. Nogmaals proficiat met je schitterende kleindochter.

Gepost door: gidsjoris | 15-09-08

Nog eens oei, ik bedoel natuurlijk 'fantastische' kleinzoon.

Gepost door: gidsjoris | 15-09-08

Stenen met verhalen.
Dit is een streek die in mijn verlanglijstje staat!
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 17-09-08

De commentaren zijn gesloten.