30-08-08

"De dierbare geest van het leven".

Poteen (uitgesproken Putcheen) ook gespeld Poitin, Potcheen of Potain. Noem het Moonshine, noem het White Lightnin, noem het zoals je wilt; de Ieren noemen het poteen en het is gekookt in een koperen “nog”. Het is een krachtige gedistilleerd drank die illegaal was in Ierland, dus met andere woorden het ging ondergronds.

De smaak is vrij zacht en delicaat.  

Traditioneel is Poteen gemaakt van gerst die één dag werd geweekt in een groot vat met water. Het graan werd verspreid over de vloer in de buurt van het vuur om te drogen en te rijpen. Toen het begon te 'knoppen' en het droog was, werd het gemalen in een puree. Sommige zouden gist toevoegen terwijl anderen de natuur zijn werk liet doen. Na twee tot vier weken, is alles klaar voor de “nog”. Het vuur werd aangewakkerd en met water liet men de puree op een 'condensor' spoel draaien. De eerste “noggin” werd altijd gedumpt op de grond…voor het sprookjesvolk, zoals werd beweerd. De rest van de partij werd op flessen getrokken. Deze werd vervolgens goed verborgen op een plaats waar de belastingman het niet kon vinden.

foto stokers
Elke particuliere distillatie die niet onder licentie van de staat stond werd verboden in 1661. Op 07 maart 1997 werd door de Irish Revenu Commissioners hun verzet tegen Poteen opgegeven en werd een legale productie, enkel voor export, toegestaan.
 

Toen de aardappel werd ingevoerd in Ierland, ontdekte men al snel dat deze zetmeelrijke groente ook kon worden gebruikt voor het maken van Poteen. Meer recentelijk wordt het “water van het leven” gemaakt van gewone suiker. De meeste mensen zullen u vertellen dat deze moderne recepten niet de smaak hebben van de echte “stuff”. Na een steekproef kregen de klagers gelijk. De 'goede' poteen heeft een lichte 'smokey" tong uit het vuur van turf en een subtiele zoete afdronk.

poteen

 

Er is een schat aan folklore met betrekking tot Poteen. Een van de vele verhalen gaat over “Durty Nelly”, volgens de overlevering afkomstig uit Bunratty. Ze  leefde ongeveer duizend jaar geleden en had vele talenten. Onder andere haar brouwsel werd beroemd. Er werd beweerd dat men voor genezing van allerlei kwalen en kwaaltjes bij “Durty Nelly” moest zijn. Er wordt verteld dat “Durty Nelly” een oude wolfhond insmeerde met Poteen en de wolfhond van al zijn kwaaltjes genezen was en weer zo fit werd als een jonge wolfshond. 

PICT7789

 

Niemand kan vertellen wanneer men begon belasting te leggen op de distillatie van sterke drank. De eerste meldingen zijn terug te vinden in geschriften van monniken. Hoe dan ook, het maken van Poteen ging ondergronds vanaf 1661, toen koning Charles II een schandalige belasting op de productie van sterke drank invoerde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze belasting grotendeels werd genegeerd door de Ieren.

De pot-stills en vaten van de gisting werden verplaatst van het huis naar de schuur of naar kleine barakken in de heuvels. Sommigen installeerden zich in begraven kamers, anderen hadden hun uitrusting op de eilanden in het midden van de meren waardoor men ook beter kon zien wanneer de Garda (politie) aankwam.

Geen enkele van de genomen regelingen konden de Ieren overtuigen om afstand te doen van de kleine pot. Zelfs nu nog wordt in afgelegen gebieden in Ierland illegaal gestookt.

 

Bunratty Poteen en heeft alle kenmerken van de smaak Poteen en wordt geproduceerd via een uniek proces door Bunratty Winery, waarvoor zij een licentie van de Ierse regering kregen.

Het product van de kleine pot is nu legaal verkrijgbaar.

Bunratty Poteen is geprezen in lied en verhaal.

Bunratty Poteen (Clear Spirit), is de eerste die werd geproduceerd en gebotteld  legaal in Ierland. Het was een echte spirituele akte om de zuiverheid en de magie van de natuur te creëren, uit zon en regen in de bergen en valleien, de meest natuurlijke en oorspronkelijke dierbare Irish Spirit “Poteen”.

Proef de smaak en het boeket van de Berg Heather op de Moonbeam Edge dansend met Leprechauns in het paradijs en recreëren de Keltische magie; dat is Poteen. (tekst terug te vinden in bepaalde 'poteen-teksten).

                                 

Op dit moment zijn er twee bedrijven die officieel een licentie hebben om poteen te produceren: Knockeen Hills en Bunratty Winery. Beide zijn uitstekend en wonnen diverse  prijzen.

08:00 Gepost door Linda in geschiedenis | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Geef mij ook maar een glaasje van dat magisch goedje!!
Leuke toelichting.
Lieve groetjes Linda.

Gepost door: Mythoske | 01-09-08

Dag Linda Ik had og nooit van Poteen gehoord. Laat staan dat ik het al gedronken heb :-) Leuk om weten. Liefs,

Gepost door: Passioneel | 02-09-08

hmmm ! Ik heb ooit nog langshier, in Frankrijk en in Griekenland geproefd van alcoholische destillaten die de mensen thuis zelf stookten. Lekker, en die drankjes hebben allemaal hun eigen zeer specifieke aroma's.
Poteen ken ik niet, maar ik zou dat spul best wel eens willen proeven.

Goeie uiteenzetting overigens. Geillustreerd met echte foto's uit den ouden tijd nog. Leerrijk !

Gepost door: Fokzie | 16-09-08

De commentaren zijn gesloten.